Jakie są zalety opakowań biodegradowalnych?

Od kilku lat ochrona środowiska naturalnego jest tematem publicznej debaty. Mając świadomość postępującej degradacji środowiska, władze, przedsiębiorstwa, fundacje i konsumenci skupiają się na zredukowaniu ilości produkowanych śmieci, emisji szkodliwych związków do atmosfery i ograniczeniu używania sztucznych, długo rozkładających się materiałów. Jednym z wielu wdrażanych działań jest zastępowanie jednorazowych foliowych opakowań zamiennikami ulegającymi naturalnemu rozkładowi pod

Od kilku lat ochrona środowiska naturalnego jest tematem publicznej debaty. Mając świadomość postępującej degradacji środowiska, władze, przedsiębiorstwa, fundacje i konsumenci skupiają się na zredukowaniu ilości produkowanych śmieci, emisji szkodliwych związków do atmosfery i ograniczeniu używania sztucznych, długo rozkładających się materiałów. Jednym z wielu wdrażanych działań jest zastępowanie jednorazowych foliowych opakowań zamiennikami ulegającymi naturalnemu rozkładowi pod wpływem mikroorganizmów. Czym dokładnie charakteryzują się biodegradowalne opakowania? Jakie zalety mają opakowania biodegradowalne do żywności? Sprawdź!

Czym charakteryzują się opakowania biodegradowalne do żywności?

Na rynku ekologicznych opakowań do żywności znajdziemy trzy główne typy produktów:

  • opakowania kompostowalne,
  • opakowania nadające się do recyklingu,
  • biodegradowalne opakowania.

Jakie warunki musi spełnić dane opakowanie, aby mogło zostać określone mianem biodegradowalnego? Przede wszystkim, musi być wyprodukowane z surowców organicznych pochodzących ze źródeł odnawialnych. Biodegradowalne opakowania wytwarzane są na przykład z celulozy, roślin strączkowych, a nawet bananów. Wyrzucone na wysypisku czy w innym miejscu materiały nie zalegają latami i nie stwarzają zagrożenia dla organizmów żywych. Biodegradowalne opakowania do żywności ulegają rozpadowi pod wpływem mikroorganizmów żywych w określonych warunkach (pod wpływem wilgotności, temperatury, tlenu, pH). W niesprzyjającym środowisku proces może ulec zahamowaniu lub w ogóle nie nastąpić. Według obowiązującej normy po 45 dniach stopień biodegradacji powinien objąć 70% masy. Cały ten proces jest czasochłonny i może trwać nawet latami. Ponadto przepisy nie mówią nic o ubocznych produktach degradacji oraz ich wpływie na środowisko. Warto mieć świadomość, że opakowania biodegradowalne nie mogą być poddawane procesowi recyklingu, a sposób ich utylizacji nie jest uregulowany.

Bezpieczne dla ludzi, dopuszczone do kontaktu z żywnością opakowania przyjazne środowisku powinny być odpowiednio oznaczone przez producenta zgodnie z wytycznymi zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 3 września 2014 roku. Dzięki odpowiedniemu symbolowi klient może w dobry sposób zutylizować zużyte opakowanie, a podczas zakupów wybrać produkt wykonany zgodnie z ekologicznymi standardami. Naniesienie symbolu na dany materiał poprzedzają testy laboratoryjne mające potwierdzić jego właściwości i zgodność z normami.

Biodegradowalne opakowania – największe zalety

Opakowania biodegradowalne do żywności są coraz powszechniej stosowane. I nic w tym dziwnego – zastąpienie sztucznych torebek i folii opakowaniami z materiału rozkładającego się naturalnie przynosi planecie szereg korzyści. Do najważniejszych z nich zaliczamy szybkość rozkładu w naturalnym środowisku, bez ingerencji człowieka. Biodegradowalne opakowania nie wytwarzają odpadów i żadnych substancji, które mogłyby w jakimkolwiek stopniu pogorszyć stan atmosfery, gleby czy wód, przede wszystkim pierwiastków chemicznych i gazów. Co za tym idzie, zastąpienie standardowych opakowań materiałami „bio” w długofalowej perspektywie zmniejsza ślad węglowy. Opakowania biodegradowalne do żywności i biomasa powstała po ich rozkładzie są więc całkowicie neutralne dla środowiska. Ponadto zmiany w tym zakresie są korzystne nie tylko dla Matki Ziemi, ale również producentów. Dużymi zaletami biodegradowalnych opakowań są niskie koszty produkcji i dostępność wszystkich komponentów używanych w tym procesie.

Zielone PDO – nowe standardy na rynku

Troska o dobro środowiska naturalnego jest wpisana w DNA naszej marki. Odpowiedzią na zmieniające się potrzeby konsumentów i producentów jest Zielone PDO – szereg rozwiązań mających na celu polepszenie stanu naszego środowiska. W swojej działalności kierujemy się standardami GOZ-u, opracowujemy nowe technologie produkcji ekologicznych materiałów mogących mieć kontakt z żywnością, nieustannie poszerzamy wiedzę naszych ekspertów z zakresu nowoczesnej ekologii, korzystamy z ekologicznych farb z certyfikatami, wykonujemy specjalistyczne testy, opracowujemy opcje certyfikatów dla naszych klientów i współpracujemy z PIO, PIOIRO oraz COBRO. Naszym partnerom oferujemy opakowania biodegradowalne do żywności, opakowania kompostowalne i mogące być przetworzone w procesie recyklingu. Aby otrzymać jak najmniej szkodliwy dla planety materiał, koncentrujemy się na wielu obszarach: eliminujemy metalizę, wykonujemy opakowania recyklingowalne, wdrażamy standardy GOZ-u, odchudzamy laminaty. Co ważne, każde zamówienie jest dostosowywane do potrzeb i życzeń klienta. Nowoczesny park maszyn, wykorzystanie innowacyjnych, ekologicznych materiałów, metody produkcji pozwalające otrzymać przykuwające wzrok efekty i nieszablonowe projekty graficzne sprawiają, że nasze usługi spełniają oczekiwania najbardziej wymagających klientów.