Kiedy warto zainwestować w ekologiczne opakowania do żywności?

Zmiany klimatyczne pogłębiające efekt globalnego ocieplenia zmuszają ludzi do podejmowania kroków mających zapobiec dalszemu pogorszeniu stanu planety. Coraz większa grupa firm z niemal każdego sektora angażuje się w ekologiczny ruch, wprowadzając zmiany w składach produktów, redukując odpady poprodukcyjne czy używając opakowań przyjaznych środowisku naturalnemu. To bowiem właśnie opakowania „zalewają” nasz ekosystem, długo się rozkładają i

Zmiany klimatyczne pogłębiające efekt globalnego ocieplenia zmuszają ludzi do podejmowania kroków mających zapobiec dalszemu pogorszeniu stanu planety. Coraz większa grupa firm z niemal każdego sektora angażuje się w ekologiczny ruch, wprowadzając zmiany w składach produktów, redukując odpady poprodukcyjne czy używając opakowań przyjaznych środowisku naturalnemu. To bowiem właśnie opakowania „zalewają” nasz ekosystem, długo się rozkładają i zalegają nie tylko na śmietnikach, ale również w lasach czy wodach, stwarzając zagrożenie dla organizmów żywych. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej opakowaniom eko. W jakich przypadkach szczególnie warto zainwestować w opakowania ekologiczne do żywności? Sprawdź!

Opakowania ekologiczne do żywności – podział

Według oficjalnych danych w krajach Unii Europejskiej produkuje się ponad 2,5 miliarda ton odpadów rocznie. Na tę zatrważającą liczbę składają się również opakowania żywności, kosmetyków czy innych produktów codziennego użytku. Aby maksymalnie ograniczyć ilość śmieci, wprowadzane są regulacje, takie jak „dyrektywa plastikowa” zatwierdzona przez Parlament Europejski w marcu 2019 roku.

Odpowiedzią na zmieniające się potrzeby rynku są opakowania eko. W tej grupie wyróżniamy:

  • opakowania biodegradowalne – materiały, które ulegają rozpadowi pod wpływem organizmów żywych w określonych warunkach (pod wpływem wilgotności, temperatury, tlenu, pH, obecności mikroorganizmów). Według przyjętej normy po 45 dniach stopień biodegradacji powinien wynosić 70% masy. Co ciekawe, przepisy nie mówią nic o ubocznych produktach degradacji oraz ich wpływie na środowisko. Warto mieć świadomość, że opakowania zaliczone do tej grupy nie zawsze są neutralne dla gleby;
  • opakowania kompostowalne – znacznie precyzyjniej określona grupa materiałów. Jak mówią przepisy, materiał kompostowalny ulega biodegradacji w minimum 90% w okresie 6 miesięcy. W tym przypadku biomasa powstała po rozpadzie nie wpływa na jakość kompostu;
  • opakowania, które mogą być poddane procesowi recyklingu – materiały, które (odpowiednio posegregowane) trafiają poprzez selektywną zbiórkę odpadów do sortowni, są przetwarzane i ponownie wracają do obiegu.

Co ważne, żeby opakowania ekologiczne do żywności trafiły we właściwe miejsce i zostały odpowiednio zutylizowane, muszą wcześniej zostać oznaczone przez producenta. Dzięki znakom nadrukowanym na opakowaniu konsument może odpowiednio posegregować odpady, nie szkodząc środowisku. Oznaczenia opakowań sprecyzowane są w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 3 września 2014 roku w sprawie wzorów oznakowania opakowań. Producent umieszczający na opakowaniu znak „Mobius loop” albo inny symbol mówiący o tym, że klient ma do czynienia z opakowaniem ekologicznym, musi wcześniej przeprowadzić rzetelne badania i otrzymać odpowiednie certyfikaty.

Ekologiczne opakowania do żywności w małych i dużych firmach

W jakich sytuacjach warto zainwestować w opakowania eko? Biorąc pod uwagę trendy na rynku, wybory konsumentów i zmieniające się realia, w których żyjemy, opakowania ekologiczne do żywności powinny stać się standardem. Opakowania kartonowe, tworzywo sztuczne, które może zyskać drugie życie w procesie recyklingu, papier oraz inne biodegradowalne i kompostowalne materiały mogą skutecznie zabezpieczyć niemal każdy produkt. Co ważne, koszty produkcji tego typu opakowań (szczególnie papierowych) są stosunkowo niskie. W przypadku sprzedaży wysyłkowej wybór lekkich papierowych separatorów i wypełniaczy znacząco zmniejsza koszty transportu. Wybór eko opakowań do żywności i innych produktów budzi zaufanie nowoczesnego klienta, który dokonuje wyborów nie tylko na podstawie jakości samego produktu i jego ceny, ale również wartości wpisanych w politykę danej marki. Co ważne, wdrożenie opakowań eko jest zazwyczaj opłacalne na każdym poziomie działalności, niezależnie od rozmiaru przedsiębiorstwa.

Opakowania eko – wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków

Dla producentów żywności szczególnie problematyczną kwestią jest pakowanie produktów sypkich, owoców i warzyw. Warto mieć świadomość, że realny wpływ na otaczającą rzeczywistość ma również każdy konsument. Wypracowanie ekologicznych nawyków, takich jak zrezygnowanie z pakowania warzyw w markecie do jednorazowego foliowego woreczka czy wkładanie ryb i mięsa do własnych pojemników wielorazowego użytku może znacząco przyczynić się do polepszenia stanu naszej planety.

Zielone PDO – z miłości do Natury

Działania z zakresu ochrony środowiska są wpisane w naszą misję. Oferta PDO dostosowana jest do potrzeb producentów żywności opierających swoją działalność na zrównoważonym rozwoju. W naszych zakładach od lat produkujemy biodegradowalne, kompostowalne i nadające się do recyklingu opakowania eko. Elastycznie reagujemy na potrzeby klientów, dlatego każde zamówienie jest opracowywane przez zespół fachowców. „Zielone opakowania” powstające w naszych zakładach są dopracowane pod wieloma względami. Aby otrzymać jak najbardziej neutralny dla planety produkt, działamy wielopłaszczyznowo: eliminujemy metalizę, wykonujemy opakowania recyklingowalne, wdrażamy standardy z GOZu, odchudzamy laminaty.