Systemy wentylacji w opakowaniach do żywności

We współczesnym świecie trudno wyobrazić sobie niezapakowany produkt. Opakowanie stało się nieodłączną częścią produktu, która nie jest już traktowana przez producentów tylko jako wyrób, który ma uchronić towar przed uszkodzeniem, lecz spełnia także szereg dodatkowych, bardzo istotnych funkcji.

Systemy Wentylacji W Opakowaniach Do Żywności

We współczesnym świecie trudno wyobrazić sobie niezapakowany produkt. Opakowanie stało się nieodłączną częścią produktu, która nie jest już traktowana przez producentów tylko jako wyrób, który ma uchronić towar przed uszkodzeniem, lecz spełnia także szereg dodatkowych, bardzo istotnych funkcji.

Jedną z funkcji nowoczesnych opakowań foliowych jest system wentylacji dla świeżej i łatwo psującej się żywności, która wymaga szczególnych właściwości aby przedłużyć świeżość i przydatność produktu do spożycia. W przypadku takich produktów bardzo ważne jest zapewnienie właściwej wymiany gazów pomiędzy środowiskiem wewnątrz opakowania a powietrzem atmosferycznym na zewnątrz opakowania.

W zależności od rodzaju możemy rozróżnić następujące systemy wentylacji

Makroperforacja

Makroperforacja jest wykonywana mechanicznie, znajduje szerokie zastosowanie w przypadku pakowania produktów, które wymagają dużej cyrkulacji powietrza. Tak przygotowane opakowanie zabezpieczy np. pomidory i świeże zioła przed uszkodzeniami mechanicznymi, a jednocześnie zapewni odprowadzenie nadmiaru wilgoci.

W PDO wykonujemy makroperforację o średnicy otworów od 4  do 8 mm.

Mikroperforacja

Mikroperforacja wykonywana jest za pomocą lasera. Opakowanie z mikroperforacją używane jest w przypadku produktów, które wymagają większego zabezpieczenia przed czynnikami zewnętrznymi, a jednocześnie nadal potrzebują dużej wymiany powietrza, dostarczenia tlenu i odprowadzenia na zewnątrz nagromadzonej dwutlenku węgla i pary wodnej. Opakowanie z odpowiednio wykonaną mikroperforacją zapewni właściwy stopień „oddychania” liściom szpinaku, rukoli czy też sałaty.

PDO jest producentem opakowań z mikroperforacją laserową o średnicy otworów od 90 µm.

Wiedza na temat pakowanego produktu pozwoli na wybranie optymalnego rozwiązania z ogromu możliwości dostępnego na rynku opakowań. Przy wyborze rodzaju perforacji musimy kierować się przede wszystkim właściwościami produktu, dla którego projektujemy opakowanie. Duże znaczenie ma temperatura i wilgotność, w której produkt będzie transportowany, przechowywany, a następnie dystrybuowany.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji na temat perforacji opakowań, nie wahaj się z nami skontaktować, zespół ekspertów PDO chętnie pomoże Tobie znaleźć odpowiednie rozwiązanie.