Pack4Food
Prof. An Vermeulen
Profesor na Uniwersytecie w Hasselt i Uniwersytecie w Gandawie oraz dyrektor PACK4FOOD. An uzyskała tytuł inżyniera nauk biologicznych na Uniwersytecie w Gandawie w Belgii w 2002 r. W 2008 r. obroniła pracę doktorską na temat bezpieczeństwa mikrobiologicznego i stabilności sałatek delikatesowych na bazie majonezu. Po uzyskaniu tytułu doktora miała okazję dołączyć do zespołu Pack4Food, którym obecnie kieruje wraz z Peterem Ragaertem. Organizacja ta stanowi platformę współpracy między przemysłem spożywczym i opakowaniowym, instytutami badawczymi i innymi zainteresowanymi stronami w zakresie pakowania żywności. Prowadząc wspólne projekty badawcze, szkolenia i działania sieciowe, Pack4Food stymuluje innowacje w opakowaniach żywności, ze szczególnym uwzględnieniem materiałów opakowaniowych w gospodarce o obiegu zamkniętym. Ponadto An Vermeulen jest profesorem na Uniwersytecie w Hasselt i Uniwersytecie w Gandawie, gdzie wykłada techniki konserwacji żywności i bezpieczeństwo opakowań. Kieruje również laboratorium usługowym na Uniwersytecie w Gandawie, które realizuje mniejsze projekty badawcze dotyczące mikrobiologicznego psucia się żywności i bezpieczeństwa z partnerami przemysłowymi.