Przewodnik po ekologicznych opakowaniach – biodegradowalność kontra recykling

Dbałość o środowisko naturalne w biznesie to już nie tylko zapis w polityce CSR firmy, którym warto się pochwalić. Obecnie taka postawa może istotnie wpłynąć na wzmocnienie relacji z klientami i zwiększenie ich liczby. Ekologia to najsilniejszy światowy trend również w biznesie, a wartości w strategiach marek i działania firm związane z troską o planetę,

Dbałość o środowisko naturalne w biznesie to już nie tylko zapis w polityce CSR firmy, którym warto się pochwalić. Obecnie taka postawa może istotnie wpłynąć na wzmocnienie relacji z klientami i zwiększenie ich liczby. Ekologia to najsilniejszy światowy trend również w biznesie, a wartości w strategiach marek i działania firm związane z troską o planetę, realnie wpływają na sprzedaż w wielu gałęziach przemysłu. Jednym ze sposobów na wprowadzenie idei „eko” do firmy jest stosowanie ekologicznych  opakowań sprzedawanych produktów. Klient marketu jest coraz bardziej świadomy i gotowy na wybór tych produktów, które nie obciążają środowiska naturalnego. Rynek opakowaniowy proponuje kilka rozwiązań.

Opakowania podatne do recyklingu i biodegradowalne – czym się różnią?

Recykling i biodegradowalność to z pozoru dwa podobne pojęcia w nurcie ekologii, które jednak istotnie się różnią. Niejedna osoba spoza branży myśli, że wszystkie opakowania, które poddaje się recyklingowi, są jednocześnie biodegradowalne. To jednak błędne przekonanie. Warto przypomnieć, że recykling to forma ochrony środowiska naturalnego, której celem jest odzyskiwanie surowców z produktów odpadowych, a następnie ich ponowne wykorzystywanie w innych produktach. 

Z punktu widzenia producentów np. żywności ,wprowadzających opakowania na rynek, tak ważna jest decyzja, jaką strukturę opakowania wybiorą (do recyklingu najlepsze są opakowania monostrukturalne, jednorodne np. wyłącznie z polietylenu czy polipropylenu). Z punktu widzenia użytkowników opakowań natomiast bardzo istotna jest prawidłowa segregacja śmieci. Obydwie grupy maja ogromny wpływ na to, jaka część opakowań zostanie zawrócona do obiegu. Pierwsi tworzą możliwości, drudzy decydują o tym czy ta szansa będzie wykorzystana. 

Z kolei biodegradacja, która również chroni środowisko, polega na rozkładzie związków organicznych do prostych związków nieorganicznych. Inaczej mówiąc: opakowania biodegradowalne  wykonane są z materiałów rozkładających się w sposób naturalny czyli pod wpływem mikroorganizmów, temperatury, a także ekspozycji na powietrze, światło i wilgoć. Za ten proces odpowiedzialne są najczęściej żywe organizmy, m.in. bakterie czy grzyby. To w pełni naturalne zjawisko eliminowania zbędnych materiałów z otoczenia.

Opakowania eko i ich największe zalety

Opakowania biodegradowalne czy recyklingowalne każdego roku zyskują na popularności. Z powodzeniem zastępują foliewielomateriałowe struktury, które nie nadają się ani do recyklingu ani do rozkładu. Dlaczego warto stawiać na opakowania produkowane w tym duchu?

Biodegradowalna torebka nie wytwarza żadnych szkodliwych dla atmosfery, gleby czy wody substancji. Chodzi o takie składniki, jak choćby gazy czy pierwiastki chemiczne. Rozkład opakowań biodegradowalnych stosowanych w przemyśle spożywczym jest zatem całkowicie neutralny dla środowiska.

Z kolei zamiana wielomateriałowych struktur opakowań na monofolie obniża  obniża ślad węglowy opakowania ze względu na możliwość jego wielokrotnego użytkowania. Taka polityka prowadzi m.in. do:

  • obniżenia wykorzystania ograniczonych surowców naturalnych,
  • zredukowania ilości samych śmieci, a jednocześnie ograniczenia wielkości składowisk i kosztów wynikających z ich utrzymania,
  • zwiększenia efektywności w zarządzaniu energią.

W poszukiwaniu ekologicznych opakowań dla swoich produktów warto dokładnie rozpoznać możliwości, jakie oferuje nam rynek i zasięgnąć opinii specjalistów. Najważniejszą funkcją opakowań jest ochrona pakowanego produktu. W zależności od tego z czego i jak stworzone jest opakowanie, produkty spożywcze mają krótszy bądź dłuższy termin przydatności do spożycia. Marnując żywność nie przysłużamy się planecie, dlatego tak istotny jest właściwy dobór opakowania. Z jednej strony musi chronić produkt, z drugiej mieć na uwadze naszą planetę . Zespół technologów wraz z pracownikami laboratorium PDO dobiera swoim klientom alternatywne rozwiązania. Jeśli chcesz przeanalizować swoje opakowanie i dowiedzieć się, jak możesz je zastąpić, wystarczy kontakt z nami pod adresem: handel@pdo.com.pl

Pliki Cookie

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKO, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Pałucka Drukarnia Opakowań Sp. z o.o. ul. Zielona 10, 88-430 Janowiec Wielkopolski Twoich danych osobowych w celach analitycznych i pozostałych, szczegółowo opisanych w Polityce prywatności. Zgodę możesz wycofać poprzez zmianę ustawień w polityce prywatności.

Klikając Odrzuć, wyrażasz zgodę na korzystanie tylko z „technicznych” (wymaganych) cookies

Techniczne

Pliki cookie umożliwiające funkcjonowanie strony internetowej. Są to obowiązkowe pliki cookie, bez nich strona internetowa może nie działać.

Analityczne

Pliki cookie są wykorzystywane przez nasz dział marketingu w celu poprawy jakości korzystania z naszego serwisu. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie marketingowych plików cookie, strona internetowa umożliwi działanie usłudze Google . Oznacza to, że pliki cookie będą używane przez Google Analytics oraz Google Tag Manager.

Akceptuj Odrzuć