W branży spożywczej konieczne jest stosowanie materiałów, które nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie są toksyczne oraz dobrze zabezpieczają towar przed czynnikami zewnętrznymi W tym szczególnie wymagającym sektorze wykorzystuje się m.in. monomateriałowe opakowania. Jak powstają i jakie są ich największe zalety?Jakie wymagania muszą spełniać opakowania dla branży spożywczej?Opakowania dla branży spożywczej muszą spełniać kilka
Monomateriałowe opakowania w branży spożywczej – technologia i jej zalety

W branży spożywczej konieczne jest stosowanie materiałów, które nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie są toksyczne oraz dobrze zabezpieczają towar przed czynnikami zewnętrznymi W tym szczególnie wymagającym sektorze wykorzystuje się m.in. monomateriałowe opakowania. Jak powstają i jakie są ich największe zalety?
Jakie wymagania muszą spełniać opakowania dla branży spożywczej?
Opakowania dla branży spożywczej muszą spełniać kilka wymagań. Najważniejsze z nich to:
- neutralność w kontakcie z żywnością;
- odporność na działanie kwasów, tłuszczów, barwników i innych substancji wchodzących w skład produktów spożywczych;
- ochrona przed wilgocią i wymianą gazową – w przypadku niektórych wyrobów;
- odporność na uszkodzenia mechaniczne;
- obojętność biologiczna;
- szczelność zapewniająca ochronę przed zanieczyszczeniami.
Wymagania te spełniają m.in. opakowania monomateriałowe dla branży spożywczej. Czym dokładnie cechują się takie produkty i jak powstają?
Opakowania monomateriałowe dla branży spożywczej
Opakowania monomateriałowe powstają z jednego rodzaju surowca. Ma to na celu ułatwienie ich recyklingu i zmniejszenie ilości wytwarzanych odpadów. Tworzywa sztuczne nadają się bowiem do ponownego przetworzenia, ale tylko wtedy, gdy można je od siebie oddzielić. Dla przykładu, niektóre folie plastikowe składają się z warstw kilku różnych surowców zespojonych w taki sposób, że nie da się ich odłączyć i wykorzystać ponownie.
Eko opakowania z monomateriałów wyróżniają się:
- dobrymi właściwościami ochronnymi – skutecznie zabezpieczają żywność przed czynnikami zewnętrznymi, ograniczając procesy psucia;
- neutralnością w kontakcie z produktami spożywczymi – wpływa to bezpośrednio na bezpieczeństwo konsumentów i dopuszczenie danego wyrobu do sprzedaży;
- łatwością recyklingu – można je przetwarzać w całości. Nie ma konieczności wdrażania kosztownych i czasochłonnych procedur oddzielania poszczególnych materiałów (co nie zawsze jest możliwe).
Innowacyjne opakowania monomateriałowe są zgodne z nowymi unijnymi normami. Można je wykorzystać ponownie, co pozwala na zminimalizowanie ilości odpadów trafiających do środowiska. Stanowią one doskonały wybór dla firm, które muszą dostosować swoją działalność do nowych wymogów.
Z jakich surowców powstają innowacyjne opakowania monomateriałowe?
Innowacyjne opakowania monomateriałowe powstają najczęściej z polietylenu czy polipropylenu. To bardzo popularne surowce, które są bezpieczne w kontakcie z żywnością, a jednocześnie skutecznie zabezpieczają ją przed czynnikami zewnętrznymi. Chronią przed utlenianiem, przenikaniem zapachów czy wilgocią. Mogą być też wykorzystywane w przypadku produktów, które przechowuje się w chłodniach.
Nowoczesne technologie pozwalają na modyfikację właściwości monomateriałów w taki sposób, aby spełniały konkretne wymagania. Dzięki temu, są one powszechnie stosowane nie tylko w branży spożywczej, lecz również w wielu sektorach przemysłu, np. do pakowania przedmiotów codziennego użytku, części, kosmetyków itp.
Skuteczność opakowań monomateriałowych w zabezpieczaniu towarów
Współczesne opakowania zaprojektowane do recyklingu powstają z wykorzystaniem nowoczesnych technologii produkcyjnych. Pozwala to na uzyskanie właściwości, które dotychczas były dostępne jedynie w przypadku produktów wykonywanych z różnych rodzajów tworzyw sztucznych. Obecnie, opakowania monomateriałowe mogą np. blokować gaz i parę wodną, skutecznie zabezpieczając szczególnie wymagające wyroby spożywcze.
Opakowania monomateriałowe są stale udoskonalane. W naszym Centrum Badawczym opracowujemy metody, które mają na celu uzyskanie jak najlepszych właściwości gotowych opakowań przy jednoczesnym zachowaniu niewielkiej masy i czystego składu. Produkujemy wyroby tak, by były one bezpieczne, funkcjonalne, trwałe i zgodne z ciągle zmieniającymi się przepisami dotyczącymi gospodarowania tworzywami sztucznymi.