Monomateriałowe opakowania w branży spożywczej – technologia i jej zalety

W branży spożywczej konieczne jest stosowanie materiałów, które nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie są toksyczne oraz dobrze zabezpieczają towar przed czynnikami zewnętrznymi W tym szczególnie wymagającym sektorze wykorzystuje się m.in. monomateriałowe opakowania. Jak powstają i jakie są ich największe zalety?Jakie wymagania muszą spełniać opakowania dla branży spożywczej?Opakowania dla branży spożywczej muszą spełniać kilka

W branży spożywczej konieczne jest stosowanie materiałów, które nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie są toksyczne oraz dobrze zabezpieczają towar przed czynnikami zewnętrznymi W tym szczególnie wymagającym sektorze wykorzystuje się m.in. monomateriałowe opakowania. Jak powstają i jakie są ich największe zalety?

Jakie wymagania muszą spełniać opakowania dla branży spożywczej?

Opakowania dla branży spożywczej muszą spełniać kilka wymagań. Najważniejsze z nich to:

  • neutralność w kontakcie z żywnością;
  • odporność na działanie kwasów, tłuszczów, barwników i innych substancji wchodzących w skład produktów spożywczych;
  • ochrona przed wilgocią i wymianą gazową – w przypadku niektórych wyrobów;
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne;
  • obojętność biologiczna;
  • szczelność zapewniająca ochronę przed zanieczyszczeniami.

Wymagania te spełniają m.in. opakowania monomateriałowe dla branży spożywczej. Czym dokładnie cechują się takie produkty i jak powstają?

Opakowania monomateriałowe dla branży spożywczej

Opakowania monomateriałowe powstają z jednego rodzaju surowca. Ma to na celu ułatwienie ich recyklingu i zmniejszenie ilości wytwarzanych odpadów. Tworzywa sztuczne nadają się bowiem do ponownego przetworzenia, ale tylko wtedy, gdy można je od siebie oddzielić. Dla przykładu, niektóre folie plastikowe składają się z warstw kilku różnych surowców zespojonych w taki sposób, że nie da się ich odłączyć i wykorzystać ponownie.

Eko opakowania z monomateriałów wyróżniają się:

  • dobrymi właściwościami ochronnymi – skutecznie zabezpieczają żywność przed czynnikami zewnętrznymi, ograniczając procesy psucia;
  • neutralnością w kontakcie z produktami spożywczymi – wpływa to bezpośrednio na bezpieczeństwo konsumentów i dopuszczenie danego wyrobu do sprzedaży;
  • łatwością recyklingu – można je przetwarzać w całości. Nie ma konieczności wdrażania kosztownych i czasochłonnych procedur oddzielania poszczególnych materiałów (co nie zawsze jest możliwe).

Innowacyjne opakowania monomateriałowe są zgodne z nowymi unijnymi normami. Można je wykorzystać ponownie, co pozwala na zminimalizowanie ilości odpadów trafiających do środowiska. Stanowią one doskonały wybór dla firm, które muszą dostosować swoją działalność do nowych wymogów.

Z jakich surowców powstają innowacyjne opakowania monomateriałowe?

Innowacyjne opakowania monomateriałowe powstają najczęściej z polietylenu czy polipropylenu. To bardzo popularne surowce, które są bezpieczne w kontakcie z żywnością, a jednocześnie skutecznie zabezpieczają ją przed czynnikami zewnętrznymi. Chronią przed utlenianiem, przenikaniem zapachów czy wilgocią. Mogą być też wykorzystywane w przypadku produktów, które przechowuje się w chłodniach.

Nowoczesne technologie pozwalają na modyfikację właściwości monomateriałów w taki sposób, aby spełniały konkretne wymagania. Dzięki temu, są one powszechnie stosowane nie tylko w branży spożywczej, lecz również w wielu sektorach przemysłu, np. do pakowania przedmiotów codziennego użytku, części, kosmetyków itp.

Skuteczność opakowań monomateriałowych w zabezpieczaniu towarów

Współczesne opakowania zaprojektowane do recyklingu powstają z wykorzystaniem nowoczesnych technologii produkcyjnych. Pozwala to na uzyskanie właściwości, które dotychczas były dostępne jedynie w przypadku produktów wykonywanych z różnych rodzajów tworzyw sztucznych. Obecnie, opakowania monomateriałowe mogą np. blokować gaz i parę wodną, skutecznie zabezpieczając szczególnie wymagające wyroby spożywcze.

Opakowania monomateriałowe są stale udoskonalane. W naszym Centrum Badawczym opracowujemy metody, które mają na celu uzyskanie jak najlepszych właściwości gotowych opakowań przy jednoczesnym zachowaniu niewielkiej masy i czystego składu. Produkujemy wyroby tak, by były one bezpieczne, funkcjonalne, trwałe i zgodne z ciągle zmieniającymi się przepisami dotyczącymi gospodarowania tworzywami sztucznymi.

Pliki Cookie

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.

Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKO, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Pałucka Drukarnia Opakowań Sp. z o.o. ul. Zielona 10, 88-430 Janowiec Wielkopolski Twoich danych osobowych w celach analitycznych i pozostałych, szczegółowo opisanych w Polityce prywatności. Zgodę możesz wycofać poprzez zmianę ustawień w polityce prywatności.

Klikając Odrzuć, wyrażasz zgodę na korzystanie tylko z „technicznych” (wymaganych) cookies

Techniczne

Pliki cookie umożliwiające funkcjonowanie strony internetowej. Są to obowiązkowe pliki cookie, bez nich strona internetowa może nie działać.

Analityczne

Pliki cookie są wykorzystywane przez nasz dział marketingu w celu poprawy jakości korzystania z naszego serwisu. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie marketingowych plików cookie, strona internetowa umożliwi działanie usłudze Google . Oznacza to, że pliki cookie będą używane przez Google Analytics oraz Google Tag Manager.

Akceptuj Odrzuć