Pack4Food
Prof. Peter Ragaert
Prof. Technologii pakowania żywności. Uzyskał tytuł inżyniera chemii na Uniwersytecie w Gandawie w Belgii w 2001 roku, a następnie w 2005 roku obronił doktorat na temat trwałości i pakowania owoców i warzyw. Pozostając w branży opakowań, objął stanowisko kierownika w organizacji Pack4Food, którą obecnie kieruje wraz z An Vermeulen. Poprzez prowadzenie wspólnych projektów badawczych, szkoleń oraz działań sieciowych, Pack4Food stymuluje innowacje w dziedzinie opakowań do żywności, ze szczególnym uwzględnieniem materiałów opakowaniowych w gospodarce obiegowej.
Ponadto, Peter Ragaert pełni funkcję profesora na Uniwersytecie w Gandawie, gdzie jego specjalizacja skupia się na technologii pakowania żywności, ze szczególnym uwzględnieniem biopolimerów i tworzyw kompostowalnych. Jego badania koncentrują się na powiązaniu różnych kompozycji i funkcjonalizacji materiałów opakowaniowych z długością okresu trwałości produktów spożywczych.